Heb jij al het doe-boek voor de kerstdagen?

Binnenste buiten

Spelen en werken met materiaal en emotie. Dat zijn de elementen die André Bikker in beweging zetten. Zijn bronnen zijn uiteenlopend. Het leven van Christus, de schepping en kunstenaars als Rembrandt, Escher en Willink. Zijn wortels als grafisch vormgever verbinden al deze elementen. Hij werkt in opdracht voor particulieren, bedrijven en kerken. Zijn autonome werk zijn Jakobsladders en de graVuur. Als vuurmeester brandschildert hij op hout. Daarnaast werkt hij graag met mensen door wekelijks cursus te  geven binnen zijn eigen Schilderschool. Het op weg gaan met mensen krijgt concreet vorm door schilderretraites en het organiseren van  ‘Stil Op Schier’: een festival vol verdieping en verwondering.

graVuren

In 2014 werd André tijdens een supervisie traject bij Willem Zijlstra (beeldend kunstenaar en docent in Bussum) uitgedaagd om alles wat hij beheerste aan schilderkwaliteiten los te laten en op zoek te gaan naar een nieuwe beeldtaal. Na een zoektocht van twee jaar en het eindeloos testen van allerlei technieken om met vuur te schilderen ontdekte hij in de zomer van 2016 een nieuwe techniek: het brandschilderen met vuur. Het maken van een graVuur is moeilijk te vergelijken met bestaande schildermethodes. Het lijkt geschilderd te zijn in een sepiatoon, maar er komt geen verf aan te pas. De hitte van de gasbrander verkleurt het hout. Bij deze techniek is correctie niet mogelijk. Er is continu de dreiging dat het werk letterlijk wordt afgebrand.

Kenmerkend

Een graVuur van André Bikker is te herkennen aan de gebrandschilderde initialen en de handtekening op de achterzijde van het paneel. Daarnaast is het werk gemaakt op gerecycled hout, bekisting van een handelsmaatschappij. Ook is er maar één van elke graVuur. Deze wordt gemaakt in opdracht of is onderdeel van de autonome collectie.

 

Nu voor iedereen bereikbaar door een betaalbaar maandbedrag klik hier voor meer info.